Dankbaarheid

Blog Gepubliceerd op 15 December 2022

We zijn in de tijd van het jaar waarin het daglicht kostbaar is op het noordelijk halfrond. Het licht komt en gaat snel. De dagen zijn meestal koud, bewolkt en somber. Deze tijd van het jaar is er een van introspectie. Een blik naar binnen en naar buiten. Nadenkend over ons leven en hoe we de wereld zien.

Verleden en toekomst

Dit is de tijd van het jaar waarin we nadenken over het verleden en ons richten op de toekomst. We anticiperen op de terugkeer van het licht en daarmee op heldere luchten en warmere dagen. We overwegen wat we willen voor het komende jaar. Ons verleden en onze toekomst zijn beide in onze gedachten. We zoeken naar manieren om te veranderen; onszelf en de omstandigheden. Dankbaarheid is de vonk. Het kan het vlammetje in ons hart en onze ziel ontsteken. Het kan de vlam voeden en veranderen in een ongelooflijk vreugdevuur van warmte. Een vuur dat ons en de wereld om ons heen verwarmt. De brandstof voor het vuur zijn onze gedachten; hoe we de wereld om ons heen waarnemen. Een vonk en een beetje brandstof en onze wereld kan drastisch veranderen. Dankbaarheid is een gevoel dat spontaan van binnenuit opkomt. Het kan vreugdevol, met en traan, speels en zoveel meer zijn. Echter, het is ook een keuze die we maken.

Voordelen

Er is veel geschreven over dankbaarheid en de voordelen ervan. De voordelen zijn vrij duidelijk. Dankbaar zijn kan je dag maken tot één van rust en kalmte. Deze eenvoudige handeling kan stress verminderen, je bevrijden van angst, negatieve emoties blokkeren, je helpen beter te slapen, je lichamelijke gezondheid verbeteren, hoop bieden en je helpen begrijpen wat echt belangrijk voor je is. Het kan je leven veranderen.

Dankbaarheid kan ook anderen om je heen veranderen. Het is alsof degenen om je heen een beetje opvangen van de vlam die je ervaart en uitdrukt, en het verwarmt hen ook. Eén dankbare gedachte en/of uitdrukking heeft de potentie om zoveel te veranderen.

Oefenen en beoefenen

Omdat er zoveel over gesproken is, kunnen we zeggen: “Ahhh, ja, dat is logisch.” Maar, beoefenen we ook daadwerkelijk dankbaarheid. Het antwoord ligt vaak tussen “Ja” en “Nee”. Sommige dagen is dankbaarheid gemakkelijk, sommige dagen helemaal vergeten en sommige dagen lijkt het onmogelijk om iets te vinden om dankbaar voor te zijn. Op sommige dagen zijn we liever gewoon chagrijnig en laten we de wereld voor wat het is. Zoals we weten, het is gemakkelijk om iets te laten versloffen. Maar op de dagen dat men wel oefent, is er een verandering te zien en te voelen. De wereld wordt sprankelender en levendiger. Het is alsof onze lens naar de wereld van mist is ontdaan. Slechts één moment van dankbaarheid kan je perspectief veranderen. En deze verandering in perspectief lijkt ook in de volgende dagen te sluipen.

Dus hoe maak je van dankbaarheid een praktijk? Het kost misschien een beetje moeite, maar kan ook leuk zijn. Je kunt briefjes over waar je dankbaar voor bent in een schaal doen, op de koelkast plakken, plakbriefjes op je spiegel gebruiken, een bord maken, in een dagboek of “notes to self” schrijven op wat er ook maar bij de hand is. Je kunt tekeningen, foto’s, knipsels en meer toevoegen. Voeg dingen toe die je in de natuur vindt, een helder blad, steen, dennenappel…

Elke dag, week en maand kan zowel nieuwe dingen als wat van hetzelfde brengen. Het is verbazingwekkend om terug te gaan en te kijken naar wat je hebt gecreëerd, een fysiek spoor van je veranderende perspectief en wereld. Op moeilijke dagen kan alleen het kijken naar dankbaarheid uit het verleden het vuurtje in je hart weer aanwakkeren.

Ziek zijn en dankbaarheid?

Kunnen we dankbaar zijn voor ons eigen leven en gezondheid? Zelfs als we geveld zijn door een virus of iets ernstigers hebben, blijven onze cellen en organen werken aan balans. Iets wat we meestal voor lief nemen wanneer we gezond zijn, we verwachten dat ons lichaam gewoon blijft functioneren zoals het hoort. Is het mogelijk om zowel in gezondheid als in ziekte dankbaar te zijn voor het verbazingwekkende wonder van ons lichaam?

Door dankbaarheid kun je een vredige plek van binnen vinden, vreugde in je leven brengen en getuige zijn van de overvloed in je wereld. Dankbaarheid is een van de sporten op de ladder van welzijn.

Soms hebben we meer steun nodig.

Onlangs belde een massagetherapeute, een gezond en levendig persoon, een van ons en zei dat ze een vervelend “iets” had. Ze vroeg om een ontmoeting op een parkeerplaats met wat “magisch water” voor een handreiking. Die avond schreef ze hoe dankbaar ze was: “Ik neem de Recover druppels sinds 11 uur vanochtend en ik voel me al beter.”

Dit is waarom Bengs bestaat – om nog een potentiële sport op de ladder van welzijn te bieden.

Ik ga voor die sport op mijn ladder